BREKOV: Nostalgická jazda motorovým vlakom predznamenala Noc hradných zrúcanín

19.08.2012 Humenné

Brekov 18. augusta (TASR) – Nostalgický expres s historickým motorovým vlakom Magda dnes dorazil do obce Brekov v okrese Humenné. Akciu pripravil košický Klub historických koľajových vozidiel (KHKV) a bola spojená s výstupom na hrad Brekov. Bola to už piata tohtoročná jazda, o ktorú je vždy veľký záujem.
„Vlak vyrazil dnes ráno o 7.45 h z košickej hlavnej stanice a zamieril do Kysaku a Prešova. Odtiaľ na unikátne hanušovské viadukty, kde si na svoje prišli fotografi. Z Prešova si to vláčik zamieril do Strážskeho a Brekova, kde 85 cestujúcich vystúpilo,“ uviedol Ľubomír lehotský z KHKV. V Brekove ich privítal starosta obce Peter Mihaľko a navigoval návštevnikov na hrad Brekov, kde si obzreli zrúcaniny a vykopávky. „Je to pre nás veľmi milá udalosť, že si železniční historici vybrali za cieľ svojej cesty práve našu obec a hrad. Samozrejme, že sa o nich dobre postaráme. Prevedieme ich obcou, zoznámime ich s históriou hradu a zabezpečíme aj stravovanie,“ povedal Mihaľko.
Historický motorák, známy ako Magda, s označením M. 131.1125 sa po naplánovanej okružnej trati vydal prvý krát, hoci niektoré trate už absolvoval.
„Sme radi, že takto môžeme spríjemniť deťom prázdniny a rodinám ozvláštniť jednu augustovú sobotu. Výťažok z dobrovoľného cestovného pôjde, ako to už býva v klube zvykom, na opravu historických koľajových vozidiel, najmä však na opravu ďalšej motorovej babičky M 131. 1538. Tú by sme radi sprevádzkovali, aj za podpory Košického samosprávneho kraja a projektu Terra Incognita, už koncom októbra. Slovensko tak bude bohatšie o ďalšie unikátne historické koľajové vozidlo,“ vysvetlil Lehotský.
Nostalgická jazda je zároveň aj pozvánkou na Noc hradných zrúcanín, v rámci ktorej obec pripravila výstavu fotografií Brekov 2012, prehliadku hradu a vykonaných prác, videoprojekciu, stredovekú hudbu a na záver slávnostné osvetlenie hradu.
 

Vyberte región